Gurmán

Domácí sýr k vínu.

4l mléka
sůl
1 dcl octa

Mléko nalijeme do hrnce a za stálého hlídání pomalu přivedeme k varu (pozor na připálení a překypění). Jakmile se začne mléko vařit, přidáme ocet, a sýrová hmota se začne oddělovat od žluté tekutiny (syrovátky). Půl minutky povaříme a následně sraženou hmotu naběračkou vkládáme a prosolujeme do cedníku na špagety nebo do speciální kosky na výrobu sýrů. Podle tvaru síta bude mít tvar Váš sýr. Ještě lehce naběračkou nebo malým talířkem vymačkáme zbylou syrovátku. Po deseti minutách odpočinku sýr překlopíme na talířek, přikryjeme alobalem aby neokoral, ale mohl dýchat. Vychladlý zabalíme do alobalu a vložíme do lednice.

Sýr používáme-

  • jako Balkán do zeleninových salátů.
  • na plátky jako maso na grilování (nerozteče se).
  • kostičky poválené v koření, soli a v kvalitním oleji jako chuťovky k vínu.

Tento sýr si oblíbila celá naše rodina a nespočet našich zákazníků a známých. Největší úskalí se ukázalo hlídání mléka těsně před dosažením bodu varu. Vytírání překypělého mléka na plotně není zrovna příjemné. Na dotazy z jakého mléka je nejlepší příprava odpovídám, že z nadojeného, ale z krabic lze též.

Přeji Vám aby jste si sýr oblíbili a byl příjemným doplňkem při pití a poznávání vín.